Afscheid van Jan Dogterom op bijzondere plek

Afscheid van Jan Dogterom op bijzondere plek

Helemaal van de radar gaat hij niet, zoals hij zelf zegt, want Jan Dogterom is te zeer verknocht aan de brandweer om ermee te stoppen. Al zit na 45 jaar de actieve dienst op de uitruk erop, hij blijft zich bezighouden met controleren en onderhouden van de brandkranen in de gemeente. Ook blijft hij op de basisscholen voorlichting geven over brandpreventie in het kader van (Brand)Veilig leven van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

Een lange stoet van brandweerauto’s kwam zaterdagmiddag de Jan Molijnlaan inrijden. Niet voor een brandalarm, maar om hoofdbrandwacht Jan Dogterom officieel uit te luiden. Op een bijzondere plek: op de laan waar hij woont stond ooit het bejaardenhuis Molenschot waar hij meer dan eens naartoe is geweest als er weer eens sprake was van een automatische alarmering…..

Mark Verschoor herinnerde er als voorzitter van de Vereniging Vrijwillige Brandweer van Soest aan dat Dogterom al die jaren bij nacht en ontij beschikbaar was. .,,En dat 45 jaar lang. De meesten van ons hebben die leeftijd nog niet eens bereikt!” Verschoor vond het een eer ,,om een kei van een collega in het zonnetje te mogen zetten. Een goedlachse collega, in voor een grapje, maar vooral iemand die zich bekommerde om z’n collega’s en vaak met een klein gebaar een positieve impact had.”

Nadat ook zijn vrouw Martine in het afscheid was betrokken en bloemen had gekregen, deelde Dogterom de gebakjes uit met daarop een foto van een van zijn laatste uitrukken, het bevrijden van een kauw uit een schoorsteen. Het feestje werd besloten met het ophalen van herinneringen.

BRANDWEERVIRUS Toen hij op 1 oktober 1977 op achttienjarige  leeftijd door commandant Joop Groart werd aangenomen, wist hij al een beetje wat hem te wachten stond. Hij was door brandweerfamilie Van der Baan, waar hij bevriend was met zoon Arie, aangestoken met het brandweervirus. Hij heeft er geen seconde spijt van gehad. Zij n drijfveer: ,,Mensen helpen in noodsituaties en schade beperken. Het is natuurlijk ook spannend, anders dan schaken of biljarten.””

Branden die hij zich als de dag van gisteren herinnert zijn die bij Chemco aan de De Beaufortlaan en ASI aan de Kostverlorenweg. Ook zijn verkeersongelukken op de Birkstraat, Soesterbergsestraat en Van Weerden Poelmanweg bijgebleven. Dogterom, die afscheid neemt als hoofdbrandwacht en chauffeur-pompbediende, is ook zo’n twintig jaar bestuurslid geweest. In die functie heeft  hij heel wat lunches en de catering voor feestjes verzorgd. Ook organiseerde hij uitgaansdagen. ,,Dan ging ik eerst naar het restaurant om ze daar op de hoogte te stellen dat er een meer dan gemiddeld hongerig gezelschap zou komen en dat ze daar goed op voorbereid moesten zijn. Want het was altijd een sport als er een schaal; met broodjes of hapjes binnen werd gebracht dat die al leeg was voordat hij op tafel stond…..”.

Hij maakte vorige week nog een lastige brand mee boven restaurant Alanya voordat z’n allerlaatste inzet het assisteren van ambulancepersoneel was als afsluiting van 45 jaar actieve brandweerdienst..

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers/Gommers