Massale inzet hulpverleners bij geënsceneerd verkeersongeluk

Een massale inzet van hulpdiensten woensdagavond op het weggedeelte van de verdiepte ligging onder de overkluizing van de Amersfoortsestraat ( N237) na een gecompliiceerd verkeersongeluk. Het was in scene gezet voor een gecombineerde oefening van hulpdiensten. Brandweer, politie, ambulancedienst en weginspecteurs van de provincie deden eraan mee.

Bij het geënsceneerde ongeval waren zes auto’s betrokken waaronder een bestelbus met aanhanger en een vrachtwagen. Ze blokkeerden de beide rijbanen richting Utrecht. Enkele bestuurders en inzittenden waren ernstig gewond en zaten bekneld. Daarom rukten brandweer Soesterberg, Soest en Zeist en ambulancedienst uit.

De eerste inzet van de brandweer was gericht op het stabiliseren van de gekantelde voertuigen en het bevrijden van de slachtoffers. Daarvoor moest zwaar materiaal worden ingezet. Daarmee lukte het na een kwartier om het eerste slachtoffer te bevrijden. De andere slachtoffers moesten langer op hulp wachten. Uiteindelijk konden ook zij op aanwijzing van ambulancepersoneel voorzichtig met schepbrancards uit de auto’s worden gehaald. Na een uur waren alle slachtoffers, leden van de Landelijke Organisatie tot Uitbeelding van Slachtoffers (Lotus) ,genezen’ verklaard. Daarmee was de oefening afgelopen.

Weginspecteurs van de provincie zorgden, naast het omleiden van het verkeer op de Tammer-rotonde, voor maatregelen waardoor de hulpverleners veilig konden werken. De politie bracht de situatie in kaart, hield publiek op afstand en controleerde de inhoud van zowel de vrachtwagen als de aanhanger op verdachte inhoud. Die werd niet gevonden.

Doel van de oefening was het op elkaar afstemmen van de hulpverlening door de verschillende diensten.

De oefening werd bijgewoond door onder anderen burgemeester Rob Metz en wethouders van de gemeente Zeist.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers