Gaslek bij appartementengebouw

Door onbekende oorzaak is dinsdagmiddag een lek ontstaan in de gasleiding langs de Batenburgweg. Hoewel de nieuwe appartementengebouwen geen aansluiting hebben op het gas, is de leiding die er destijds is aangelegd voor de bedrijven op het oude industrieterrein Soesterberg-Noord blijven liggen. Mogelijk dat er eerder op de dag iets is misgegaan bij het behandelen van de bomen langs de weg en is daarbij de leiding geraakt.

De brandweer werd gealarmeerd omdat er een gaslucht ter hoogte van het appartementengebouw De Bakermat werd geroken. Metingen op verschillende plekken wezen uit dat er inderdaad sprake was van een kleine concentratie gas. Om ook na controle in de kelder van De Bakermat waar geen concentratie werd gemeten, elk risico uit te sluiten, werd netbeheerder Stedin ingeschakeld om verder onderzoek te doen. Daarbij kwam vast te staan dat er ergens gas lekte.

Om de juiste plek van de lekkage op te sporen, moesten eerst klinkers uit het wegdek verwijderd worden. Meer klinkers weghalen zou een langdurige klus worden en daarom maakte Stedin gebruik van een graafmachine om de plek van het lek bloot te leggen Daarna kon aan het herstel van de leiding worden gewerkt. De brandweer bleef stand by om bij een eventuele calamiteit direct te kunnen ingrijpen. Dat was echter niet nodig.

Gedurende de herstelwerkzaamheden op de Batenburgweg was het doorgaande verkeer gestremd.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers