Drie korpsen in actie voor schoorsteenbrand

Drie korpsen in actie voor schoorsteenbrand

Het was geen alledaagse schoorsteenbrand waarmee de brandweer dinsdagavond werd geconfronteerd. Niet alleen doordat er drie korpsen voor in actie kwamen, maar ook omdat een deel van de schoorsteen in de vrijstaande woning aan de Verlengde Kolonieweg moest worden gesloopt. De brandweer is er ruim twee uur mee bezig geweest.

De bewoners ontdekten dat er iets mis was door rookvorming in de woonkamer. Op vermoeden van een schoorsteenbrand, hoewel de schoorsteen de week ervoor nog was geveegd, waarschuwden zij omstreeks 22:00 uur de brandweer Na aankomst werd de houtkachel leeggehaald, waarna met inzet van de ladderwagen van Amersfoort de schoorsteen werd geveegd.

Met de warmtebeeldcamera werd de situatie in het rookkanaal bij de overgang van de verdiepingen gecontroleerd. Omdat de temperatuur in het kanaal maar niet daalde, werd besloten het hulpverleningsvoertuig van korps Baarn te laten komen met specialistisch gereedschap. Nadat in de woonkamer ruimte was gemaakt om in de schouw te kunnen kijken, bleek het enkelwandige deel van de afvoer helemaal te zijn weggebrand. Volgens de bevelvoerder hebben de bewoners enorm veel geluk gehad.

Toen een deel van muur was gesloopt, daalde de temperatuur. Het was al na middernacht toen de brandweer een eind aan deze hardnekkige schoorsteenbrand had gemaakt. De schade in de woning bleef ondanks het sloopwerk binnen de perken. De bewoners kregen een negatief stookadvies.

Foto’s Nicky Gommers

© Copyright Jan van Steendelaar