Zeer grote bedrijfsbrand aan Belvédèreweg

Zeer grote bedrijfsbrand aan Belvédèreweg

Wat gemeld werd als een buitenbrand groeide zondagnacht uit tot een grote uitslaande brand in een bedrijfspand aan de Belvédèreweg. Uit de hele regio kwamen brandweerkorpsen om het korps Soest te ondersteunen. Dat kon niet verhinderen dat het deel van het pand, met daarin een autobedrijf verloren ging.

De brand werd om 00:18 uur gemeld. Elf minuten later werd het sein grote brand gegeven, gevolgd door zeer grote brand en uiteindelijk grip 1. Dit is een gecoördineerde regionale incidentenbestrijdingsprocedure. In dit geval betekende dat assistentie van de korpsen Baarn, Amersfoort, Leusden, Maartensdijk, Bilthoven, Zeist  en Utrecht. Er werden onder meer twee ladderwagens ingezet. Ook werd de adviseur gevaarlijks stoffen opgeroepen. Soesterberg bleef in de kazerne om bij een volgend incident direct ingezet te kunnen worden. Het korps verleende zondagmorgen bij het nablussen logistieke ondersteuning.

De brand veroorzaakte hoge vlammen en een zware rookontwikkeling die op grote afstand waren te zien. Er was dan ook ondanks het late uur veel publiek op de baan. De politie zette een ruim gebied af om de brandweer de gelegenheid te geven het vuur van alle kanten te bestrijden. Ondanks de inzet van veel stralen duurde het geruime tijd voordat het sein brand meester kon worden gegeven. Het nablussen duurde nog tot in de morgen.

Dat ondanks de verbinding met elkaar via het plafond niet alle bedrijven in het pand aan de Belvédèreweg door de brand van zondagnacht zijn verwoest is te danken aan de snelle en massale inzet van de brandweer. Wel werden bij het autobedrijf ook enkele auto’s een prooi van de vlammen. Hoe de brand is ontstaan, is onduidelijk. De brandweer rukte uit op de melding van een buitenbrand, maar bij aankomst bleek het bedrijfspand in lichterlaaie te staan.

De brandweer bestreed het vuur aan alle kanten van het pand met assistentie van korpsen uit de hele regio. Daardoor kon de brand tot één bedrijf beperkt blijven, al liepen andere wel rook- en waterschade op. De oorzaak is niet bekend. Het team brandonderzoek probeert die te achterhalen.

Voor een deel van de watervoorziening werd een verbinding gemaakt tussen de brandhaard en de vijver naast het BP-station aan de Koningsweg. Daarvoor moesten de toevoerslangen over de Koningweg worden gelegd, wat enige hinder voor het nachtelijk verkeer opleverde.

Nadat vier uur na het ontdekken van de brand om 04:00 het sein brand meester kon worden gegeven, kon het tijdrovende nablussen beginnen. Dat duurde nog vrijwel de hele zondagmorgen.

Foto’s Nicky Gommers en Eempers

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers