Brandweerauto vast in Lange Duinen

Brandweerauto vast in Lange Duinen

Een brandje dat niet veel om het lijf had, een boomstam in de Lange Duinen, heeft de brandweer van de post Soesterberg zondagmiddag urenlang beziggehouden. Niet voor het blussen van het brandje zelf, maar doordat de wagen vast kwam te zitten in het mulle duinzand. Het bleek geen eenvoudige klus te zijn om hem los te krijgen.

De hulp van een opgeroepen redvoertuig was uiteindelijk niet nodig omdat het in een uiterste poging lukte om de wagen weer vaste grond onder de wielen te geven. Daarvoor was het wel nodig om eerst de tank leeg te spuiten en de banden gedeeltelijk leeg te laten lopen. Toen dat gebeurd was, kon de wagen op eigen kracht loskomen.

Het was niet de eerste tegenslag waar de brandweer mee te kampen had. Op weg naar de opgegeven locatie, die niet helemaal bleek te kloppen, moesten twee slagbomen geopend worden. Dat bleek in beide gevallen door een defect niet mogelijk te zijn, zodat de afsluiting opengezaagd moest worden. Eenmaal op de plaats van het brandje aangekomen was een straal voldoende om het vuurtje in de boomstam te doven. Dat was de wandelaar die het had ontdekt niet gelukt met de flesjes water die hij bij zich had.

Op de terugweg uit de duinen kwam de bluswagen vast te zitten. Na enkele vergeefse pogingen om hem los te krijgen, lukte dat uiteindelijk en kon men de banden weer op spanning brengen en de tank bijvullen voor de volgende uitruk.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers