Brandweer trapt eeuwfeest af

Brandweer trapt eeuwfeest af

De Wall of Fame in de brandweerkazerne is geactualiseerd. Dat gebeurde zaterdagmiddag tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie. Het was tevens de start van het jubileumjaar: de brandweer bestaat honderd jaar. Tijdens de bijeenkomst werd ook het logo 100 jaar brandweer Soest gepresenteerd dat dit jaar op post en in e-mails zal worden gebruikt.

De kunstenaars die de panelen maakten, Nicole van Rietschoten en Marcel Verschoor uit Aarlanderveen, onthulden de actuele lijst met namen van degenen die sinds 2018 tot de brandweer zijn toegetreden. Tot dan toe vermeldde de lijst iedereen die sinds de oprichting van de brandweer in 1923 lid was.

Mark Verschoor, voorzitter van de Vereniging Vrijwillige Brandweer van Soest, en Mark van Arkel, voorzitter van de jubileumcommissie, assisteerden de kunstenaars door samen op een knop te drukken. Daardoor werd het doek weggehaald, zodat de nieuwe namenlijst zichtbaar werd. Deze sluit aan bij de panelen met afbeeldingen van auto’s en brandweerinzetten door de jaren heen. Op de nieuwe panelen zijn de ladderwagen en het nieuwe voertuig voor  natuurbrandbestrijding aangebracht die brandweer Soest dit jaar verwacht.

De Wall of Fame was ,een aardigheidje’ van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) bij de opening van de nevenpost in het politiebureau aan het Raadhuisplein in 2015. Het werd in 2018 onthuld.

Voorzitter Van Arkel van de jubileumcommissie zei dat dit het langste kunstwerk is dat Van Rietschoten en Verschoor hebben gemaakt. Ze gebruikten er negen spuitbussen voor, 4,5 liter verf, ruim 2.000 nietjes, vijf messen en veel plakband en stucloper. Zij kregen als dank het Neveltje aangeboden, het biertje dat speciaal voor het eeuwfeest is gebrouwen.

Verenigingsvoorzitter Mark Verschoor stelde dat ,,de brandweer al een eeuw paraat staat voor de gemeenschap en voor elkaar.” Een feestje is dan ook verdiend. Daarbij wordt ook de bevolking betrokken, onder meer door een open dag op 3 juni en de uitgave van een jubileumboek met verzamelfoto’s in samenwerking met Jumbo.

Foto’s Nicky Gommers

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers