Brand op zolderverdieping boven restaurant

Brand op zolderverdieping boven restaurant

De brandweer kreeg zondagavond twee keer een brandmelding in een hoekpand boven restaurant Alanya aan de Soesterbergsestraat-Driehoeksweg. Bij onderzoek na de eerste melding die om 20:30 uur werd gedaan konden geen vuur, rook en een oorzaak worden gevonden. De tweede melding echter om 22:25 uur bracht wel degelijk een brand op de zolderverdieping aan het licht.

Door de rookontwikkeling werd besloten de kamerhuurders in de bovenwoningen te evacueren. Ook een tiental huisdieren werd in veiligheid gebracht. Nadat de brandweer de brand van met twee stralen had geblust kon om middernacht iedereen terug naar huis.

Bij de tweede alarmering door een voorbijganger die rook uit het dak zag komen, werd duidelijk dat er brand woedde onder het dakbeschot in de toiletruimte. Vermoedelijk was kortsluiting of overbelasting  in de elektra de oorzaak. Volgens de brandweer stond er wel een wasmachine, maar heeft deze de brand niet veroorzaakt. Er werd althans geen ontstaansschade gevonden.

Bij aankomst schaalde de  brandweer op naar middelbrand in verband met de rookontwikkeling door het hele dak, de leeftijd en indeling van het gebouw.Met assistentie van brandweer Amersfoort werd het hele gebouw gecontroleerd. Daarbij werd duidelijk dat het brandje weliswaar veel rook veroorzaakte, maar tot één ruimte beperkt was gebleven. Om dat met zekerheid te kunnen vaststellen moest met inzet van de hoogwerker een deel van het dakbeschot worden gesloopt.

Bij de eerste melding was sprake van onverklaarbare rookontwikkeling bij de c.v.-installatie in restaurant Alanya aan de Soesterbergsestraat. De brandweer stelde een onderzoek in, maar kon geen rook of vuur ontdekken. Na langdurige inspectie van alle ruimtes keerde de brandweer onverrichter zake terug naar de kazerne.

De inzet bracht in beide gevallen veel publiek op de been.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers/Nicky Gommers