Zware takken door droogte los van bomen

Zware takken door droogte los van bomen

Tot zaterdagmiddag was het in Soest nog niet voorgekomen, het natuurverschijnsel dat summer drop wordt genoemd. Het betekent dat takken van bomen spontaan naar beneden kunnen vallen doordat ze te lijden hebben van de langdurige droogte. Zaterdag was dit het geval op de Van Hamelstraat. De brandweer heeft een zware afgebroken tak die over het voetpad was gevallen in stukken gezaagd. Met inzet van de hoogwerker werd bovendien een afgebroken, loshangende tak verwijderd. Deze was geraakt door een vallende tak uit een boom ertegenover.

Hoewel het in de nacht flink had geregend, hebben de bomen in de weken ervoor te weinig water gehad. Daardoor zijn ze niet meer in staat alle takken van voldoende water te voorzien. Gezonde takken kunnen daardoor spontaan afbreken, zoals van de zware eikenboom aan de Van Hamelstraat.

Een boom haalt veel water uit de grond. Bij hoge temperaturen is de verdamping groter dan het aantal liters water dat hij op kan nemen. Het zand waarin de bomen wortelen is nu zo droog dat bij wind de bomen heen en weer bewegen. Daardoor komt de wortelstronk steeds losser in het zand te staan. Een windvlaag kan de boom dan al een laatste zetje geven.

Voor wandelaars kan het gevaarlijk zijn om onder bomen te lopen. Kinderen worden gewaarschuwd om op een andere plek te gaan spelen. Summer drop is moeilijk te herkennen omdat aan de buitenkant van de boom vaak niets te zien is. Maar als het een beetje gaat waaien, zijn eerst de takken en later mogelijk zelfs de hele boom te zwak om daaraan weerstand te bieden.

De brandweer zaagde de gevallen tak in stukken, zodat het voetpad weer vrij was. Daarna werd nog de loshangende tak verwijderd. Nadat de bomen in de directe omgeving waren geïnspecteerd, waarbij geen direct gevaar werd vastgesteld, kon de brandweer terug naar de kazerne.

┬ę Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers