Twee schoorsteenbranden, dakbrand op nippertje voorkomen

Twee schoorsteenbranden, dakbrand op nippertje voorkomen

Twee schoorsteenbranden hebben de brandweer zondagavond lang beziggehouden. De eerste melding betrof een woning aan de P.C. Hooftlaan, de tweede aan de Leeuwerikweg. Vooral die laatste had ernstige gevolgen kunnen hebben als die niet tijdig was ontdekt.

De brand aan de P.C. Hooftlaan was snel onder controle. De brandweer veegde de schoorsteen en daarmee was het gevaar geweken. Terwijl men de hulpverlening aan ’t afronden was, kwam de melding van de Leeuwerikweg binnen en schoot men de collega’s daar te hulp.

De brand was door een voorbijganger ontdekt. Hij zag een vonkenregen uit de schoorsteen komen en alarmeerde de brandweer. Toen die aankwam, bleek er een hevige schoorsteenbrand te woeden waarbij de rook al onder de dakpannen vandaan kwam. Zou de brand later zijn ontdekt, dan had waarschijnlijk het dakbeschot in brand gestaan.

Met inzet van de hoogwerker werd de brand bestreden. Het vegen van de schoorsteen bleek hard nodig te zijn gezien de hoeveelheid roetaanslag die eruit kwam. De smeulende resten werden buiten geblust. De brandweer is ruim twee uur bezig geweest om er zeker van te zijn dat er verder geen gevaar meer was. De bewoners kregen een negatief stookadvies.

Na de inzet op de Leeuwerikweg ging een bluswagen terug naar de P.C. Hooftlaan om de klus daar definitief af te ronden.

Foto’s Nicky Gommers

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers