Twee gewonden bij zolderbrand in Soest

Terwijl de korpsen Amersfoort en Soesterberg in touw waren bij het nablussen van de grote natuurbrand van donderdag in de Korte Duinen, was brandweer Soest vrijdagmorgen druk met het bestrijden van een zolderbrand in een rijtjeswoning aan de Beetzlaan. De bewoner liep bij de brand een trauma-inhalatie op. Hij werd met de ambulance naar het UMC gebracht. Later werd de bewoonster onwel, zodat een tweede ambulance werd opgeroepen. Ook zij werd naar het ziekenhuis gebracht.

De oorzaak van de brand is niet bekend. Het zou kunnen gaan om roken, maar ook kortsluiting wordt ook niet uitgesloten. Toen de bewoner wakker werd, kon hij het vuur al niet meer zelf blussen en niets anders doen dan de brandweer alarmeren en naar buiten gaan. De bewoonster had het huis al eerder verlaten nadat ze door de rook ontdekt had dat er brand was. Dat kon niet voorkomen dat zij later onwel werd.

De brandweer slaagde erin door een binnenaanval met één straal te voorkomen dat de vlammen naar buiten zouden slaan. Niettemin moest een deel van het dak gesloopt worden om er zeker van te zijn dat er geen vuurresten achtergebleven waren. Daarvoor werd de hoogwerker ingezet.

Nadat de brandweer de klus had geklaard kon een medewerker van Stichting Salvage aan de slag. Deze verleent namens de verzekeraar eerste hulp na brand, neemt maatregelen ter beperking van verdere schade en adviseert de gedupeerden bij de afhandeling van het incident.

De brand trok ondanks het vroege uur veel bekijks. Het verkeer op de Beetzlaan tussen de Nachtegaalweg en de Schrikslaan was gedurende de inzet van de brandweer gestremd.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers