Senioren eten ‘broodje brandweer’ in preventie-voorlichtingsbijeenkomst

Senioren eten ‘broodje brandweer’ in preventie-voorlichtingsbijeenkomst

Broodje Brandweer 02

Niet minder dan 42 senioren uit Soest kwamen woensdagmiddag 28 oktober naar de brandweerkazerne voor een ‘broodje brandweer’. Ze waren ingegaan op de uitnodiging van de gemeente Soest en de VRU om in het kader van de Brandpreventieweken te praten over brandveiligheid in huis. Nu de mensen steeds langer zelfstandig blijven wonen, is het volgens de brandweer noodzakelijk dat ze bij al hun bezigheden vooral op brandveiligheid moeten letten.

Ieder jaar worden in oktober voor senioren als onderdeel van het programma Stimulerende Preventie voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. De brandweer richt zich vooral op die doelgroep omdat de 6.000 woningenbranden die jaarlijks in Nederland voorkomen 600 gewonden vallen, vooral onder ouderen.

Broodje Brandweer 04

Postcommandant Harrie Tolboom heette de gasten welkom, waarna burgemeester Rob Metz het belang van de bijeenkomst onderstreepte. Na het eten van een ‘broodje brandweer’ vormden zich aan de tafels groepjes waaruit vragen kwam die door preventiemedewerkers van de brandweer werden beantwoord. Ze wezen de mensen op de risico’s voor het ontstaan van brand en gaven tips over het vergroten van de brandveiligheid in huis. In een enkel geval kregen bezoekers een korte rondleiding naar aanleiding van vragen.
Die gingen onder meer over hoe en waar rookmelders en koolmonoxidemelders opgehangen moeten worden; of het nodig is een handblusmiddel aan te schaffen en zo ja wat voor; de beste vluchtwegen (sleutel altijd op een vaste plek!); onderhoud van geiser en cv-ketel enzovoort.

Broodje Brandweer 03

De reacties van de senioren na afloop waren zonder uitzondering positief. Ze waren enthousiast en vonden het een goed idee van de brandweer om een dergelijk bijeenkomst te houden. Ze gingen ook nog met enkele brandweergerelateerde gadgets naar huis.
Ook voor de brandweermedewerkers was het een geslaagde bijeenkomst.

Jan van Steendelaar