Schuur, auto, fietsen en containers in brand

De overgang van oud naar nieuw is in Soest betrekkelijk rustig verlopen. Alleen in het Smitsveen was het onrustig en moest de politie de brandweer assisteren om ervoor te zorgen dat brandjes zonder problemen geblust konden worden. Hier en daar waren wat straatbrandjes van pallets en verzameld vuurwerkafval, elders waren kampvuurtjes aangelegd.

De brand waar de brandweer het meeste werk aan had woedde nieuwjaarsmorgen in een schuurtje achter een woning aan de De Genestetlaan. In de schuur lag haardhout opgeslagen. De brandweer zette twee stralen in en had het vuur snel onder controle. Er moesten dakpannen worden verwijderd en er moest enig sloopwerk worden verricht om er zeker van te zijn dat er geen vuurresten waren achtergebleven.

De oorzaak van de brand was vermoedelijk smeulend vuurwerkafval. De bewoners hadden op straat vuurwerk afgestoken, waarna het afval werd verzameld in een kruiwagen. Deze werd vervolgens met inhoud en al in het schuurtje gezet met de bedoeling het afval later af te voeren. Waarschijnlijk hebben smeulresten de brand veroorzaakt .

Eerder was de brandweer uitgerukt naar de Albert Cuyplaan op de melding van een autobrand. De bestuurder had een familielid weggebracht en was over resten smeulend vuurwerk op straat gereden. Het vermoeden bestaat dat daardoor de onderkant van de auto vlam heeft gevat, waarna het vuur zich uitbreidde. Toen de brand werd ontdekt, stond het voorste deel van de auto al in brand. Omstanders slaagden er met behulp van poederblussers in de vlammen grotendeels te doven, waarna de brandweer de klus afmaakte. De auto werd door een berger afgevoerd.

Eerder op de avond was de brandweer drie keer uitgerukt naar de Smitsweg waar de jeugd brandjes had gesticht. De eerste keer moest een aantal fietsen het ontgelden, de tweede keer was dat ook het geval en was ook de inhoud van een container in brand gestoken en ook de derde keer ging het om een containerbrand. Omdat er een enigszins gespannen sfeer ontstond door de aanwezigheid van een groep jongeren, zorgde de politie ervoor dat de brandweer ongehinderd z’n werk kon doen.

Nieuwjaarsdag werd de brandweer geconfronteerd met een van de naweeën van de viering van oud en nieuw door een brand in een afvalcontainer bij een bedrijf aan de Van Lenneplaan. De oorzaak is mogelijk nasmeulend vuurwerk geweest.

Buurtbewoners zagen rook uit de container komen en waarschuwden de brandweer. Deze zette met behulp van een straal de inhoud van de container onder water om te voorkomen dat het vuur zou oplaaien. De schade bleef beperkt tot een geblakerd interieur van de container.

Foto’s Jan van Steendelaar en Nicky Gommers