Schouw rond haard in brand

Schouw rond haard in brand

Een als schoorsteenbrand gemelde brand in een woning aan de Braamweg bleek uiteindelijk een brand in de schouw van de haard in de woonkamer te zijn. De brandweer veegde niettemin uit voorzorg toch de schoorsteen met inzet van de hoogwerker, maar dat leverde nauwelijks vuil op.

De bewoners ontdekten dat er iets niet in orde was doordat de hoeveelheid rook uit de open haard kwam. Omdat ze brand vermoedden, gooiden ze water op het vuur. Dat was geen goede beslissing, want daardoor werd de schade groter doordat er scheuren ontstonden in het stucwerk.

De brandweer moest de schouw openbreken, waarvoor eerst houten omlijsting moest worden verwijderd. Toen kwam aan het licht dat de schouw al geruime tijd van binnenuit had gebrand want de balk aan de binnenzijde was al voor een deel ingebrand. Bij het verwijderen van de schouw kwam ook nog een kleine hoeveelheid asbest vrij. De uitrukkleding van de brandweerlieden die er kort mee in aanraking waren geweest, moest daarom worden afgespoeld.

De brand trok veel bekijks. Doorgaand verkeer op de Braamweg was gedurende de inzet van de brandweer gestremd. Een medewerker van de Stichting Salvage kwam naar het brandadres om namens de verzekeringsmaatschappij maatregelen te nemen ter beperking van verdere schade en de gedupeerde bewoners bij te staan in de afwikkeling ervan.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers