Schoorsteenbrand bedreigt rieten dak

Koninginnelaan -- ~ 23 januari 2016 ~ 027

Het feit dat een voorbijganger tijdig ontdekte dat er vonken en wel erg veel rook uit de schoorsteen van een rietgedekte vrijstaande woning aan de Koninginnelaan kwamen en de bewoner waarschuwde, is het te danken dat de brandweer direct gealarmeerd kon worden. Deze was met twee bluswagens en de hoogwerker snel op het incidentadres, kon direct passende maatregelen nemen en zo voorkomen dat het riet vlam vatte. Daaraan droeg ook de gesloten onderconstructie bij van het schroefdak waarop het riet is aangebracht.

Koninginnelaan -- ~ 23 januari 2016 ~ 023

Omdat het een woning met rieten dak betrof en de situatie niet direct duidelijk was, werden ook de rietdakspecialisten van de korpsen Cothen-Langbroek en Werkhoven gealarmeerd. Op hen hoefde uiteindelijk geen beroep te worden gedaan, zo werd duidelijk bij een controle van het dak met behulp van de hoogwerker. In verband met plaatsgebrek moest deze op een erf twee huizen verderop worden gepositioneerd.

Koninginnelaan -- ~ 23 januari 2016 ~ 030

De bewoner had de open haard voor het eerst in zes weken aangestoken. De rook die dit veroorzaakte, associeerde hij niet direct met een schoorsteenbrand. Dat bleek wel degelijk het geval te zijn. Toen de brandweer arriveerde, stond de woonkamer vol rook en brandde de houten betimmering rond de schoorsteenmantel. Dit brandje kon met behulp van één straal snel worden bedwongen. De vuurresten die bij het vegen uit de schoorsteen kwamen, konden telkens met water uit een gieter worden uitgemaakt, zodat de schade binnen beperkt bleef. Alleen aan het plafond ontstond enige schade.

Koninginnelaan -- ~ 23 januari 2016 ~ 047

De oorzaak van de brand, die veel belangstelling trok, is vermoedelijk gelegen in het feit dat de schoorsteen de warmte niet voldoende kwijt kon. Gedurende de afhandeling van het incident was de Koninginnelaan gedeeltelijk afgesloten, zodat het verkeer omgeleid moest worden.