Problemen voor brandweer na automatische brandmelding

Een automatische brandmelding bij een bedrijf aan de Koningsweg heeft de brandweer vrijdagavond voor problemen gesteld. Niet alleen bleek tijdens het onderzoek dat de alarmering van een ander adres kwam dan was opgegeven, bovendien kon de brandweer het terrein aan de Koningsweg niet op doordat zowel aan de voor- als de achterzijde het ingangshek afgesloten was en de sleutel ervan ontbrak.

De melding op het adres Koningsweg kwam bij de alarmcentrale binnen om 22:55 uur. Zowel van de hoofdpost als de nevenpost rukte een wagen uit. De brandweer had eerder op de dag bericht gekregen dat de sprinklerinstallatie in onderhoud was. De monteurs kwamen uit Brabant en vanwege de omvang van het coronavirus daar besloot men hen niet langer aan de installatie te laten werken. Daardoor was een deel van de installatie niet in werking.

Bij aankomst bij het bedrijf op de Koningsweg stond de brandweer bij de hoofdingang voor het gesloten hek waarvan ter plaatse geen sleutel beschikbaar was. Een andere ingang was eveneens afgesloten. Daarom besloot men daar de spreider in te zetten om het open te breken. Juist op dat moment kwam de bewaking aanrijden die een sleutel had van de hoofdingang, zodat de brandweer daar naartoe terugging.

De bemanning van de tweede wagen kwam bij onderzoek een personeelslid van het bedrijf tegen. Hij zei dat het automatisch alarm niet van de hoofdvestiging van het bedrijf aan de Koningsweg kwam, maar van de dependance aan de Zuidergracht. Omdat de herkomst van het alarm echter onduidelijk was, werd besloten de bemanning van de ene auto het bedrijf aan de Koningsweg te laten controleren en die van de andere auto de dependance aan de Zuidergracht waar de eerste uitrukwagen via het industrieterrein De Grachten naartoe reed.

Uiteindelijk heeft men op geen van beide adressen iets onregelmatigs kunnen vinden, anders dan het geluid van de sprinklerpomp zonder dat deze water produceerde. De oorzaak van het aanslaan van de pomp werd niet duidelijk. Om 23:40 uur kon de brandweer onverrichter zake terug naar de kazernes.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers