Ontruimingsoefening Molenschot

Een ontruiming als gevolg van brand vereist uiteraard een andere aanpak dan het bestrijden van een brand alleen. Het is vooral van belang om eerst betrokkenen, al dan niet hulpbehoevend of gewond, zo effectief mogelijk te evacueren en naar een centrale verzamelplaats te begeleiden. Dat is niet alleen een taak van de brandweer, maar ook van de Bedrijfshulpverlening (BHV) van het bedrijf of de instelling.

Met dit als uitgangspunt heeft Mark Bosma, oefencoördinator van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), in samenwerking met collega’s van Stimulerende Preventie en medewerkers van Lyvore, de ontruimingsoefening opgezet die vorige week in woon- en zorgcentrum Molenschot gehouden werd. Het doel ervan was niet alleen het toetsen van de vaardigheden van de BHV, maar ook het bij de brandweer vergroten van de bekendheid met het gebouw. Bovendien ging het om specifieke aandacht voor de slachtofferbehandeling van een kwetsbare groep bewoners.

Het scenario was dat er aanvankelijk een kleine brand werd gemeld in één van de woningen in de lange gang, waarbij veel rook vrijkwam. Het zag er in eerste instantie naar uit dat de brand beheersbaar was, maar het vuur en de rook breidden zich snel uit zodat meer woningen moesten worden ontruimd. Dat gebeurde in eerste instantie door de BHV, maar werd door de toenemende rookontwikkeling overgenomen door brandweerlieden met ademluchtapparatuur.

Bij de evacuatie was het van belang om de tussendeuren in de gang zoveel mogelijk gesloten te houden. Dat was niet altijd mogelijk, want niet alle bewoners konden aan de hand van een brandweerman naar een veilige plek worden gebracht. Soms ging het om mensen in een rolstoel, soms ook om bedlegerige bewoners.

De oefening werd gehouden op verzoek van burgemeester Rob Metz, die zelf ook aanwezig was. Ook hij ervoer dat niet iedereen hetzelfde reageert als hij of zij uit huis wordt gehaald. Terwijl de een in bed werd afgevoerd en als een vorstin naar iedereen zwaaide, foeterde een ander ‘dat ze zoiets moeten doen als het niet zo mooi weer is, want nu had ik beter buiten in het zonnetje kunnen zitten.’

De oefening die een uur duurde werd afgesloten met een uitvoerige evaluatie. Alle deelnemers hebben met hun waarnemer de verrichtingen besproken. Daarna volgde de plenaire afsluiting om leermomenten en ervaringen met elkaar te delen. Daarbij werd onder meer vastgesteld dat goede planvorming essentieel is voor een efficiënte inzet van mensen en middelen: de brandweer voor redding en bestrijding, de BHV’ers voor ontruiming en opvang. Daarnaast was het voor alle deelnemers een bewustwording dat ontruiming van een dergelijke locatie niet zomaar geregeld en uitgevoerd is.

De Veiligheidsregio zal samen met Lyvore locatie Molenschot de oefening op detail evalueren en leermomenten vertalen naar procedures en vervolgoefeningen.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers