Nauwelijks werk voor brandweer

Nauwelijks werk voor brandweer

Als één ding duidelijk is geworden tijdens de jaarwisseling is dat een vuurwerkverbod niet te handhaven is. Het gold ook in Soest, maar er was geen verschil met andere jaren te merken. Sterker nog, het knalvuurwerk leek veel vaker te worden afgestoken dan in voorgaande jaren. Het was bovendien in veel gevallen zeer zwaar vuurwerk dat vooral in bebouwde omgeving op het afgaan van een bom leek.

Overigens is de jaarwisseling in Soest vrij rustig verlopen. De politie surveilleerde in de gemeente en greep hier en daar in. Voor de brandweer was er niet veel te doen. Er waren wel wat vuurtjes op straat, maar er hoefde nauwelijks geblust te worden. Ook op de Bazuin konden de slangen op de haspels blijven, want de bewoners hadden een brandend bankje in de achtertuin zelf al met emmers water geblust. Een gasfles in de buurt van het vuur kon op tijd worden weggehaald.

Op de Nieuwegracht achter het BP-station Koningsweg hoefde ook geen slang uitgerold te worden. Daar was op de overdekte hangplek voor jongeren vuurwerk afgestoken wat een steekvlam veroorzaakte. Voor omwonenden was dat aanleiding om de brandweer in te schakelen in de veronderstelling dat het onderkomen in brand zou raken, maar dat was niet het geval. Het vuur doofde uit zichzelf. Voor de brandweer was er dus niets te doen.

Er moest wel geblust worden op de Weegbreestraat, waar de inhoud van een ondergrondse container in brand was geraakt. Dat had een flinke rookontwikkeling tot gevolg. Door de container vol water te zetten werd het vuur gedoofd. Alleen op de Draailier werd een klein buitenbrandje geblust.

Een inzet van een heel andere orde was die op de Schrikslaan. Daar had een kat z’n heil gezocht in het topje van een hoge conifeer. Omdat het dier een tuigje om de nek had, bestond de vrees dat het daarmee in een tak verstrikt zou raken. Daarom werd de hulp van de brandweer ingeroepen. Toen de hoogwerker de kat naderde, kwam hij zelf zover naar beneden dat hij gepakt kon worden en aan de eigenaar kon worden teruggegeven.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers