Natuurbrand Amersfoortsestraat

Mede door de droogte afgelopen weken in de regio Utrecht, werd de brandweerpost van Soesterberg regelmatig opgeroepen voor natuurbranden. Onder meer in Zeist, Bilthoven en in Leusden werd de assistentie van de Soesterbergse brandweer ingeroepen. De Soesterbergse brandweerpost heeft als specialistische taak het bestrijden van natuurbranden en gezien de bosrijke omgeving, is dat geen overbodige luxe.

Dat de droogte aanhoudt werd vandaag duidelijk door een brand nabij de Mondileder aan de Amersfoortsestraat. Bij aankomst bleek er een stuk van 10 bij 2 meter natuur volledig in brand te staan. De vlammen kwamen ongeveer 4 tot 5 meter hoog en tastten daarmee ook bomen aan.

De vrijwillige brandweer van Soesterberg legde snel twee stralen hogedruk af en kon hiermee de ergste vlammen neerslaan. Kort hierna, kwamen de tegelijkertijd opgeroepen collega’s uit Zeist ter plaatse. Ook zij zetten een tweetal stralen in voor extra slagkracht. Met vereende krachten werd de natuurbrand afgeblust.

De brand bleek zich nog wel diep in de grond te hebben genesteld waardoor het noodzakelijk bleek om met rieken en ouderwetse spierkracht de grond om te spitten, alvorens een verdere blussing te kunnen uitvoeren.

Nadat uit onderzoek met de warmtebeeldcamera bleek dat alle hotspots en brandhaarden volledig afgeblust waren kon zowel de Soesterbergse als de Zeister brandweerauto terugkeren naar de eigen kazerne.