Langdurige klus door afvalbrand in vrachtwagen

Langdurige klus door afvalbrand in vrachtwagen

Met assistentie van de korpsen Zeist en Nieuwegein is de brandweer van Soesterberg zondagmorgen uren bezig geweest met het blussen van een afvalbrand in een trekker met oplegger op het terrein van Tammer Recycling aan de Verlengde Tempellaan.

Voorbijgangers zagen rook op het terrein maar geen vuur. Zij waarschuwden om 02:25 uur de brandweer. Deze moest eerst een hek forceren om het terrein op te komen. Daar werd duidelijk wat de rook veroorzaakte: de brandende inhoud van een afgesloten oplegger van een vrachtwagen.

Omdat duidelijk was dat het een langdurige klus zou worden, werd de hulp van brandweer Zeist ingeroepen voor het verzorgen van voldoende wateraanvoer.  Hoewel er veel water werd gebruikt, bleek het opeengepakte broeiende afval moeilijk te blussen. Daarom wilde men de inhoud van de oplegger uit elkaar laten halen door het inschakelen van een kraan, maar omdat er niet direct een beschikbaar was, zag men daarvan af.

Uiteindelijk werd ook assistentie gevraagd van brandweer Nieuwegein. Dit korps beschikt over een cobra cutter, het blussysteem dat zelfs door betonnen muren, staalplaten en stenen wanden kan dringen. Na een urenlange inzet was alle hitte verdwenen en waren de laatste vuurresten gedoofd. De schade aan de oplegger bleef beperkt. De vrachtwagen werd naar een terrein verplaatst waar geen schade aan de omgeving zou kunnen ontstaan mocht de inhoud opnieuw gaan branden. Om 06:30 uur was de brandweer terug in de kazerne.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers