Hardnekkige schoorsteenbrand

Een hardnekkige schoorsteenbrand in een vrijstaande woning aan de Oude Utrechtseweg heeft de brandweer vrijdagavond bijna twee uur beziggehouden. Eerder werd het niet verantwoord geacht om te vertrekken omdat de temperatuur in de schoorsteen lange tijd erg hoog bleef. Toen deze tot aanvaardbare proporties was gezakt, kon de brandweer inrukken. Voor de zekerheid werd later op de avond nog een extra controle uitgevoerd, maar toen was verder ingrijpen niet meer nodig.

Oude Utrechtseweg -- ~ 11 december 2015 ~ 008

De brand werd om 19:56 uur gemeld. De brandweer rukte met twee bluswagens en de hoogwerker uit. Bij aankomst bleken de vlammen uit de schoorsteen te komen. Het rookkanaal bleek wel erg snel vervuild te zijn geraakt, want de schoorsteen was in september nog geveegd.

Oude Utrechtseweg -- ~ 11 december 2015 ~ 011

In afwachting van de komst van de brandweer hadden de bewoners goed gehandeld door de houtgestookte open haard leeg te halen en de klep van de schoorsteen af te sluiten. De brandweer maakte de klus af door het inzetten van de hoogwerker, de kap van de schoorsteen te verwijderen en vervolgens te beginnen aan het vegen van de schoorsteen. Er was sprake van een flinke rookontwikkeling, wat het dragen van ademluchtapparatuur noodzakelijk maakte.

Oude Utrechtseweg -- ~ 11 december 2015 ~ 017

Omdat de temperatuur hoog bleef, vooral ter hoogte van een knik in het rookkanaal op de eerste verdieping, moest een deel van het laminaat en de ondervloer worden verwijderd om er zeker van te zijn dat de situatie daar veilig was. Na bijna twee uur kon de brandweer terug naar de kazerne.