Gasbrander in Thermen in lichterlaaie

Gasbrander in Thermen in lichterlaaie

De brandweerkorpsen van Soesterberg, Zeist, Nieuwegein en Amersfoort zijn maandagavond ingezet bij een brand in de technische ruimte van Thermen Soesterberg. Bezoekers en personeel konden tijdig het gebouw verlaten, zodat er geen gewonden zijn gevallen. Er kwam bij de brand zoveel rook vrij dat brandweerlieden gebruik moesten maken van ademluchtapparatuur.

In de ruimte bleek een industriële gasketel met zes branders in lichterlaaie te staan. De brandweer, door eerdere oefeningen op het terrein al bekend met de sutuatie, ging direct naar de technische ruimte waar de melder afging. Daar hing een sterke brandlucht en hoorde men gesis. Door de dichte rook was het echter onmogelijk om de situatie direct in te schatten. Door gebruik van de warmtebeeldccamera ontdekte men dat het om de gasbrander achter in de ruimte ging.

Omdat een gasbrand niet zomaar is te blussen, moest eerst de gaskraan worden dichtgedraaid. Het duurde even voordat die door de dichte rook heen gevonden was. Hij bleek achter de brandhaard te zitten. Door met één straal de vlammen even neer te slaan, slaagde men erin de kraan af te sluiten. Daarmee was het gevaar geweken en was de brand onder controle.

Brandweer Zeist zette de ladderwagen in om van bovenaf te controleren of er ergens sprake was van doorslag van het vuur. Dat bleek niet het geval te zijn. Nadat de ergste rook was opgetrokken, konden de ventilatoren van brandweer Zeist en Nieuwegein worden ingezet. Korps  Amersfoort zorgde ervoor dat er voldoende ademlucht aanwezig was.

Nadat de situatie veilig was verklaard, konden de gasten die in badjas op het parkeerterrein stonden, naar binnen om hun spullen te pakken. Een ambtenbaar van de gemeentelijke bevolkingszorg kwam ter plaatse voor ondersteuning van degenen die het pand hadden moeten verlaten.

Gedurende de inzet van de brandweerkorpsen zette de politie ter terrein ruim af. Hoe groot de schade in de technische ruimte is, kon nog niet worden vastgesteld.

Foto’s  Bert de Groot en Britt van Heusden

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers