Emotioneel afscheid van pony

Emotioneel afscheid van pony

Het was zowel voor de eigenaar als voor de te hulp geschoten brandweerlieden een emotioneel moment toen in overleg met de dierenarts werd besloten een pony te laten inslapen. Het dier was te oud en te zwak om het zonder verdere schade aan het lichaam uit het drijfzand te kunnen trekken.

De 35-jarige pony werd donderdagavond aan de Kampweg gevonden toen het met haar linker voorbeen in het zand was weggezakt. Door het slechte weer van de laatste dagen bleek een kuil vol drijfzand ontstaan te zijn. Het was duidelijk dat het dier er al een paar uur had gelegen. Het was erg verzwakt. De brandweer van Soesterberg werd te hulp geroepen om het dier uit z’n benarde positie te bevrijden.

Het was duidelijk dat dit niet met enkel mankracht zou lukken. Daarom werd assistentie gevraagd van brandweer Achterveld die de beschikking heeft over een veeredtakel.  Ook werd een veearts ingeschakeld. Deze heeft, nadat de eigenaar en andere betrokkenen afscheid hadden kunnen nemen,  de pony verdoofd en laten inslapen. Daarna konden de vrijwilligers van Soesterberg en Achterveld samen het dier uit het drijfzand halen.

Nadat kleding en redmateriaal waren schoongespoten konden de korpsen  retour naar hun kazerne na een bijzondere klus, waarvan ze liever een andere afloop hadden gezien.

 

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers