Buitenbrand Schooldwarsweg

Op vrijdag 27 januari, net na het avondeten, werd de ploeg van Soesterberg opgepiept voor een buitenbrand op de Schooldwarsweg. Dit is een doodlopende zijweg van de Sterrenbergweg waaraan industriegebouwen en een woonhuis liggen. De regionale Alarmcentrale kon vertellen dat er een paar pallets brandden. Met het idee “dat gaan we even regelen” toog de 749 naar de Schooldwarsweg. Daar aangekomen bleek het buitenbrandje toch wel iets groter.

De straat stond vol met tientallen pallets met steenwol, een soort isolatiemateriaal voor de bouw. De balen steenwol waren verpakt met plasticfolie en dat was in brand geraakt. Bij aankomst sloegen de vlammen uit de stapels, die tegen een opslagloods gestapeld stonden. Het risico bestond dat de loods in brand zou raken. Besloten werd meteen twee stralen hogedruk in te zetten. Door het inzetten van een ladder konden van bovenaf de vlammen bestreden worden. Omdat de brand ook tussen de balen en de pallets bleef smeulen werd besloten de pallets en balen uit elkaar te halen en af te blussen. Met een door de buurman geregelde palletwagen werd de voorste rij pallets weggereden. Hierdoor konden de brandhaarden aangepakt worden en uit elkaar gehaald worden. Het was hoofdzakelijk het verpakkingsmateriaal wat brandde (plastic folie) maar ook het steenwol smeulde. Met de stralen hogedruk werden de balen geblust.

Met de warmtebeeld camera (een camera die temperatuur verschillen kan laten zien en kan meten hoe hoog de temperatuur op een bepaalde plek is) werd nagegaan of er nog brandhaarden waren achtergebleven. Die werden niet meer aangetroffen en na twee uur buffelen kon de 749 weer inpakken.

Tekst: Adrie Ket
Foto: Jan van Steendelaar