Brandweer Soesterberg: natuurbrand in Zeist, brand in heg en medische assistentie.

De nacht van zondag op maandag was voor de brandweerlieden van brandweer Soesterberg een korte: omstreeks half 5 in de ochtend werden zij gewekt voor bijstand bij een forse natuurbrand in Zeist. Even over het viaduct over de A28 riepen de Zeister collega’s de hulp in van de Soesterbergse evenknie. Een fors stuk natuur stond in de brand.

De melding begon voor de Zeistercollega’s met een zogenaamd ‘brandgerucht’. Dit houdt vaak een melding in van een omwonende, die bijvoorbeeld door een sterke brandlucht en wellicht zelfs waar te nemen rook, zorgt voor een sterk vermoeden van brand zonder de daadwerkelijke locatie te kennen.
De Zeister brandweer stelde een onderzoek in. Na enige tijd werd inderdaad een daadwerkelijke, al behoorlijk forse brand gelokaliseerd en werd gezien de omvang, ca 200m2, en droogte direct opgeschaald. Dit betekende voor onder andere de opkomst van de Soesterbergse brandweerauto.

Met behulp van dakmonitoren, waarbij het water vanaf het dak op de brand wordt gespoten, werd getracht de natuurbrand onder controle te krijgen. Omstreeks 6 uur kon het sein brandmeester worden gegeven, waarbij wel werd aangegeven dat er nog geruime tijd nabluswerkzaamheden dienden te worden verricht. Omstreeks 9 uur in de ochtend was de Soesterbergse brandweerauto weer retour op de kazerne.

De maandag vervolgde zich met een melding van een brand in een heg in Huis ter Heide. Hierbij werd gemeld dat de heg zich pal tegen de woning van de melder bevond. Reden genoeg voor de brandweer dus, om met de hoogste spoed ter plaatse te gaan. Aangekomen was er waarachtig genoeg geen brand te constateren. Een toevallig in de buurt werkende Stedin monteur had met een poederblusser, de brand al bedwongen. Een korte controle was het enige wat de brandweer nog te doen stond.

Medische bijstand is één van de andere kerntaken van de brandweer. Dit omvat vaak reanimaties en zogenaamde ‘afhijsingen’. Dit laatste type meldingen zijn meldingen waarbij een slachtoffer bijvoorbeeld van een zolder of een etage stabiel naar buiten moet worden gebracht om met een ambulance naar een ziekenhuis te kunnen worden vervoerd.
Maandagavond werd de Soesterbergse brandweer kort na elkaar gealarmeerd voor beide type meldingen. Uit respect voor de betrokkenen en vanwege privacyoverwegingen worden hier geen verdere mededelingen over gedaan.

Huidig natuurbrandrisico
De eerste melding van de dag was een natuurbrand in Zeist. Volgens de KNMI blijft het ook de aankomende dagen droog. Nu al bevind zich het natuurbrandrisico in ‘fase 2’. Graag willen wij dan ook uw medewerking vragen om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. Het volgende:

• Houd 1,5 meter afstand tot anderen, uitzondering zijn gezinnen/huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar onderling.
• Tegen groepen van meer dan 2 personen die niet ten minste 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden.
• Wees extra alert met vuur in de natuur en meld verdachte zaken meteen via 112.
• Kampvuurtjes, barbecues en ander open vuur in natuurgebieden zijn momenteel verboden.

Meer informatie en veelgestelde vragen kunt u hier vinden. Bedankt voor uw medewerking.