Bijstand brandweer Soest in de Peel

Met een tankautospuit heeft ook brandweer Soest in de nacht van dinsdag op woensdag een bijdrage geleverd aan het bestrijden van een grote natuurbrand in de Deurnsche Peel in Brabant. Het korps werd samen met de korpsen van Baarn Leusden, Lopik, Nieuwegein, Oudewater en Veenendaal om 21:30 uur om bijstand gevraagd. Die was nodig om de eerste blusploegen te kunnen aflossen waarvan de eerste al om 13:00 uur met blussen was begonnen.

De bijstandkorpsen verzamelden zich in Nieuwegein. Van daaruit ging het in colonne naar de Peel. De brand woedde in een voor de bluswagens moeilijk begaanbaar gebied. Bovendien wakkerde de harde wind het vuur aan, zodat het moeilijk onder controle te krijgen was.

Soest werd ingezet aan de randen van het brandende gebied om uitbreiding te voorkomen. ,,We moesten over smalle paadjes waar je niet kon keren. We konden er dus maar aan één kant uit. Onderweg kwamen we telkens vuurhaarden tegen die we neergeslagen hebben, en ook versperringen, dus we hebben ook nog moeten zagen,” kijkt bevelvoerder Tiel Zwalve woensdagmorgen bij thuiskomst terug op de inzet.

Voor het blussen maakte de brandweer gebruik van de twee dakmonitoren, een blusinstallatie op het dak van de wagen met aansluiting voor twee stralen die een lengte van 25 meter kunnen bereiken. Ze werden tegelijk of afwisselend ingezet. Om 07:00 uur kon Soest inpakken om te worden afgelost.

Ook van Soest werd woensdagmiddag werd opnieuw hulp ingeroepen omdat het vuur nog niet was gedoofd. De manschappen waren negen uur lang in touw om in Griendtsveen het gebied nat te maken en te houden om uitbreiding te voorkomen, terwijl men het brandende deel gecontroleerd liet branden. De tankautospuiten reden vier rondjes per uur om bijgevuld te worden. Na uren hard werken kon Soest aan de terugreis beginnen.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers