Brandweer Soest springt Amersfoort en Bilthoven bij

Voor de tweede keer zondagmiddag werd een beroep gedaan op inzet van de Soester brandweer, dit keer voor bijstand aan het korps Amersfoort. In het bos van Birkhoven woedden enkele natuurbrandjes. Dan wordt altijd groot alarm gegeven doordat de kans op uitbreiding in periode van langdurige droogte groot is.

In eerste instantie werd het korps Soest naar een brandje in het bos nabij het Dierenpark Amersfoort gestuurd. Op het moment dat Soest de Amersfoortse collega’s zou bijspringen, kwam een tweede melding van een natuurbrand binnen nabij de Kabouterhut. Besloten werd dat Soest daarheen zou gaan. Bij aankomst bleek het om een beginnende brand te gaan, die door snel ingrijpen binnen de perken kon worden gehouden.

Nadat het vuur geblust was en ook de omgeving was natgemaakt om te voorkomen dat het vuur zou oplaaien en zich alsnog zou verspreiden, kon de brandweer terug naar de kazerne. De oorzaak van beide branden is niet bekend, maar gezien de locatie waar ze werden ontdekt is brandstichting waarschijnlijk.

De derde uitruk betrof zondagavond een brandgerucht in een restaurant aan de Soesterbergsestraat. Medewerkers konden geen oorzaak vinden en riepen de hulp van de brandweer in. Na enig zoeken werd de oorzaak in de kelderkeuken gevonden: de magnetron die aan was blijven staan terwijl er nog ,iets’ in lag. De inhoud was echter moeilijk meer te definiëren. Het uitschakelen van de magnetron was voldoende om na verloop van tijd een eind aan de rook- en stankoverlast te maken. De eigenaar kreeg nog wel het advies van de brandweer om geen spullen op de magnetron te zetten.

Later op de avond werd opnieuw de hulp van de brandweer ingeroepen, toen voor bijstand aan de collega’s in Bilthoven. Daar woedde een flinke bosbrand, waarvoor ook andere korpsen werden ingezet. Soest leverde een bijdrage aan de watertoevoer door inzet van de bosbrandcontainer.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers