Brandweer naar stormschade en aangebrand pannetje

Brandweer naar stormschade en aangebrand pannetje

Storm Bella heeft zich zondag in Soest binnen de perken gehouden. Wel braken hier en daar takken af maar dit leidde nergens tot veel schade of gevaarlijke situaties. Een uitzondering was een losgebroken tak in een boom aan de De Colignylaan. Deze was bij z’n val in andere takken blijven steken. Omdat hij boven de weg hing, moest hij worden verwijderd. Daarvoor werd de hulp van de brandweer ingeroepen. Met een schuifladder kon de tak niet bereikt worden, zodat daarvoor de hoogwerker moest worden ingeschakeld.

Tijdens die werkzaamheden constateerde de brandweer dat in een boom ernaast ook een tak loshing, dus om een tweede uitruk te voorkomen, werd die ook verwijderd.

De schuifladder was wel voldoende om een strook lood die als bescherming tegen inwatering was aangebracht op het dak van het leegstaande winkelpand van voorheen Intertoys aan de Van Weedestraat te verwijderen. Deze was door de storm voor een deel losgeraakt en bungelde boven het wandelgedeelte, De brandweer zorgde voor een veilige situatie.

Een dag eerder, zaterdag, was de brandweer uitgerukt naar Honsbergen aan de Wiardi Beckmanstraat. Brandweerlieden die in de buurt wonen hadden daar het automatisch brandalarm horen afgaan, gingen op onderzoek en kregen al bij de ingang te horen dat de gang op de zesde verdieping vol rook stond. Zij zorgden ervoor dat de brandweer werd gewaarschuwd. Bij nader onderzoek bleek dat in een appartement een pannetje met daarin een gerecht van het kerstdiner was drooggekookt, met een flinke rookontwikkeling tot gevolg. De bewoner en een buurman die bij hem op bezoek was, hadden weliswaar rook ingeademd, maar medische assistentie was niet nodig. De brandweer zette de hoogwerker in voor een onderzoek op de verdieping om er zeker van te zijn dat er verder geen ingrijpen nodig was. De stank bleef nog wel even hangen.

Foto’s Nicky Gommers

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers