Brandweer druk door broei in vrachtwagen

De brandweer heeft zaterdagavond weinig water gebruikt om de smeulende inhoud, gecomposteerd afval, van de oplegger van een vrachtwagen te blussen. Oorzaak van het smeulen was broei. Uiteindelijk besloot de chauffeur naar een open terrein op het industrieterrein De Grachten te rijden, de trekker af te koppelen en de oplegger daar achter te laten.

Een buurtbewoonster die omstreeks 22:15 uur op de Energieweg haar hond uitliet rook een vreemde geur en zag rook uit het dak van de oplegger van een geparkeerde vrachtwagen komen. Zij waarschuwde de brandweer die met twee wagens uitrukte.

Omdat de warmtebeeldcamera een aantal hotpots aangaf, besloot de brandweer om de deuren van de oplegger te openen om een beeld te krijgen van hoe het er binnen uitzag. Met breekijzers lukte dit niet, daarom werd hydraulisch gereedschap ingezet.

Intussen was door een gat in het zeildoek waarmee de oplegger was afgedekt, met behulp van een straal water gegeven op het punt waar de hitte het grootst was. Men besloot echter geen water meer te gebruiken omdat dit weinig effect zou hebben op het samengeperste afval. Ook het ter plaatse leeghalen van de oplegger was geen optie. Omdat het niet aannemelijk werd geacht dat de inhoud echt zou gaan branden, werd de vrachtwagen naar een veilige plek gereden.

De lading, bestemd voor afvalverwerker Attero in Wijster, zal daar later alsnog worden afgeleverd. De brandweer kon tegen 23:30 uur inpakken en terug naar de kazernes.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers