Brandweer bij molen De Windhond

Argeloze voorbijgangers zullen zich verbaasd hebben afgevraagd wat er maandagavond aan de hand was bij molen De Windhond op de Eng. Die was omgeven door brandweerauto’s, die de indruk wekten dat er sprake was van een calamiteit. Dat was ook zo, alleen betrof het een oefening. Niet iedere voorbijganger dacht daar direct aan en belde 112 om een brand te melden. Niet zo verwonderlijk want door de nieuwe enscenering met het oranjekleurige licht wekte het schijnsel door de ruiten inderdaad de indruk van brand.

Er werd verondersteld dat de molen door de bliksem was getroffen. Daarvan waren een bezoeker en de molenaar die op dat moment op de stelling waren, het slachtoffer geworden. De brandweer werd in eerste instantie gealarmeerd voor reanimatie van de bezoeker en hulp aan de gewonde molenaar, maar ontdekte bij aankomst dat er brand was ontstaan in de kap. Daarom werd een ploeg ingezet op de reanimatie en de tweede op het bestrijden van de brand.

Dat kon niet direct, want eerst moesten de wieken worden stilgezet om de brand te kunnen blussen en het zwaargewonde slachtoffer van de stelling af te kunnen halen. Door zijn verwondingen was de molenaar niet meer in staat de molen te bedienen, zodat de brandweer dat op zijn aanwijzingen moest doen. Toen de wieken niet meer draaiden, kon men zich volledig op de hulp aan de slachtoffers en op het blussen van de brand concentreren.

Met inzet van de hoogwerker konden de slachtoffers van de stelling worden gehaald en overgedragen worden aan ambulancemedewerkers. Nadat ook de denkbeeldige brand was geblust, werd het sein ,einde oefening’ gegeven en konden de een heden terug naar de kazernes.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers