Brandweer biedt vrijwilligers faciliteiten

Brandweer biedt vrijwilligers faciliteiten

De gemiddelde aanrijtijd van vier minuten die ook de brandweerkorpsen van Soest en Soesterberg hanteren heeft het motto opgeleverd van de nieuwe wervingscampagne van het korps Soest: ,Wat doe jij over 4 minuten.’ Die geeft niet alleen de veelzijdigheid aan van het brandweervak, maar ook dat de dag van een brandweerman of –vrouw er in slechts een paar minuten tijd ineens heel anders kan uitzien.

Wie dat wil ervaren en interesse heeft om bij de brandweer te gaan, heeft nu de kans. Op dinsdag 4 oktober houdt de brandweer van 19:30 tot 21:30 uur een voorlichtingsavond in de kazerne aan de Lange Brinkweg. Het korps Soest zoekt vrijwilligers die ook op de dag beschikbaar zijn. Degenen die door het ,nieuwe werken’ of om een andere reden thuis of op een alternatieve locatie werken, kunnen ook in de kazerne terecht. De brandweer faciliteert er een kantoorruimte met werkplekken. ,,Dan heeft voor de brandweer als voordeel dat de opkomsttijd verkort wordt,” zegt commandant Martijn Steman.

Hij mikt ook op nieuwkomers in de gemeente. ,,Als je onbekend bent in Soest en je wilt je het dorp eigen maken, dan is de brandweer een warme club om Soest te leren kennen. En omdat bij brandweer mensen uit alle geledingen zitten die je ook wel eens kunnen helpen als dat nodig is, ontstaat er een vriendenband. We proberen in de samenstelling van opleidingsklassen Soester aspiranten in één klas te zetten. Dat schept al een band. Daarnaast is natuurlijk het belangrijkst dat de motivatie er is om bij de brandweer aan de gang te gaan. Dat betekent een avond in de week oefenen, een opleidingsavond en uiteraard opkomen tijdens een uitruk. Hoe dat er allemaal uitziet vertellen we tijdens de voorlichtingsavond. Dat is wat ik zoek in mensen.”

Het korps heeft door het verloop van vrijwilligers door onder meer corona, verhuizing en leeftijdsontslag plaats voor tien nieuwe vrijwilligers voor de opleiding van anderhalf jaar. Zij hoeven gedurende die tijd niet alleen aan de zijlijn te blijven, zoals voorheen, maar mogen direct met een autospuit mee met een uitruk. ,,Vroeger moesten ze twee jaar wachten voordat ze de pieper kregen. Nu mogen ze al direct stage lopen, meekijken, meevoelen, het werk leren kennen,” zegt Steman. ,,Bij het aannemen zeg ik altijd: de eerste keer dat de pieper gaat weet je eigenlijk niet wat je overkomt. Dan denk je dat het de wekker is totdat je je realiseert dat het de pieper is. Daarna ervaar je hoe het is om met een brandweerwagen met alle toeters en bellen door het dorp te rijden met alle adrenaline die in je zit om met elkaar de klus te klaren.”

De commandant is op zoek naar vrijwilligers die gemotiveerd zijn om klaar te staan voor de inwoners van Soest en Soesterberg, ergens naartoe te gaan waarvan van tevoren niet precies bekend is waar ze voor komen te staan en dan als team de klus te klaren waarvoor ze worden ingezet.

Steman wil van de voorlichtingsavond een actieve bijeenkomst maken voor degenen die interesse hebben. ,,Niet alleen vertellen wat de brandweer te bieden heeft maar ook te laten weten wat er van jou gevraagd wordt als nieuwe brandweervrijwilliger.”

Na uitleg over de selectieprocedure, gaan de deelnemers de remise in. ,,Er zijn voldoende begeleiders om vragen te beantwoorden. Als er echt interesse is, volgt een persoonlijk gesprek.” Maar eerst is er de kennismaking met de brandweer, te zien en te voelen waar het korps mee bezig is. ,,Dan kunnen de mannen en vrouwen een pak aantrekken, helm opzetten, redgereedschap voelen en met de hoogwerker mee.” Steman hoopt dat zich voldoende gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers aanmelden. Wie de voorlichtingsavond wil bijwonen kan zich aanmelden via www.brandweersoest.nl

 

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers