Brandweer bij opening Den Berghplein

Brandweer bij opening Den Berghplein

Aan grote evenementen in Soesterberg levert de brandweer altijd een welkome bijdrage. Het dorpsfeest van zaterdag maakte daar geen uitzondering op. Het dorp was een feestje beloofd bij de opening van het Den Berghplein en dat heeft het gekregen. Eerder uitgesteld door corona was het zaterdag zover. De dag begon met de officiële onthulling van het Soesterberg Air Force Memerial-monument aan de rand van het Vliegdekpark.

Na de onthulling, voorafgegaan door toespraken, muziek, optreden van cheerleaders en het spelen van het Wilhelmus en het Amerikaanse volkslied door Odeon, liepen de talloze belangstellenden onder muzikale begeleiding naar het Den Berghplein. Onder hen oud-militairen van het Amerikaanse 32 Tactical Fighter Squadron The Wolfhounds. In het gezelschap liepen ook leden van de club van wolfshondenbezitters met hun honden.

Op het plein waren tal van activiteiten, waarin het brandweerkorps van Soesterberg een centrale rol speelde. Met de tankautospuit uitrukgereed op de hoek Banningstraat-Kampweg gaven de vrijwilligers gedurende dae dag enkele demonstraties waarvoor zoals altijd veel belangstelling bestond.

Spectaculair ( zie ook de video )waren de demonstraties met echt vuur, zoals het blussen van een vloeistofbrand met koolzuursneeuw en het laten ontploffen van een campinggasfles. Dit veroorzaakte een harde knal en enorme steekvlam. Ook kregen de toeschouwers een reddingsactie na een auto-ongeluk te zien in het geval een bekneld persoon bevrijd moet worden. Daarvoor wordt zwaar redgereedschap ingezet.

Voor het publiek was het bijzonder dat het zelf ook in actie mocht komen. De jeugd liet zich daarbij niet onbetuigd. Kortom, het optreden van de brandweer heeft zeker bijgedragen aan het slagen van het dagprogramma.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers