Brandweer bevrijdt paard uit oude waterput

Er moest dinsdagmiddag een speciale veetakel aan te pas komen om een paard uit z’n benarde positie te bevrijden. Door onbekende oorzaak was het dier in een weiland aan de Enghenbergsteeg in een gedempte waterput terechtgekomen waar het niet op eigen kracht uit kon komen. Daarom werd de hulp van de brandweer ingeroepen.

Omdart al snel duidelijk was dat het geen eenvoudige klus zou worden om het paard weer op de been te krijgen, werden ook de brandweerkorpsen van Amersfoort en Woudenberg om assistentie gevraagd en om de klus helemaal af te maken ook nog een particulier bedrijf met een kraan.

Het oude paard dat blind is aan één oog is waarschijnlijk ongelukkig tegen de rand van de put gelopen en zijdelings erin gevallen. Zijn lichaam lag in de bak, een buurtbewoonster zag de benen en het hoofd van het paard over de rand van de put hangen. Zij waarschuwde de brandweer. Ook werd een veearts ingeschakeld die met hulp van de brandweer het dier in afwachting van zijn redding in een comfortabeler positie kon manoeuvreren.

Nadat het dier een speciale paardenbroek aan had gekregen, werd het voorzichtig omhoog getild, waarna met behulp van de kraan het slachtoffer op z’n benen kon worden gezet. Het bleef gewoon staan, wat niemand had verwacht en bleek bovendien geen verwondingen aan z’n val te hebben overgehouden.

Foto’s Mark van Arkel

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers