Brand maakt woning onbewoonbaar

Brand maakt woning onbewoonbaar

Een brand heeft woensdagmorgen de benedenverdieping van een duplexwoning aan de Prof. Lorentzlaan in Soesterberg tijdelijk onbewoonbaar gemaakt. De bewoners hadden veel rook ingeademd. Ambulancemedewerkers keken hen en de buren na, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis. Behalve politie en brandweer waren twee ambulances naar het brandadres gestuurd.

De brand werd om 09:20 uur gemeld. Bij aankomst van de brandweer bleek de brand te woeden in de woonkamer. De ramen waren al zwartgeblakerd en de binnenruit van de dubbele beglazing was al gesprongen. Er kwam veel rook vrij zodat de brandweer ademluchtapparatuur moest gebruiken om het vuur te kunnen bestrijden. Zowel aan de voor- als aan de achterkant van de woning werd een straal ingezet. Dat kon niet voorkomen dat de woonkamer nagenoeg uitbrandde. De schade aan het interieur was groot.

De brandweer verrichtte na het blussingswerk metingen om vast te stellen of er nog sprake was van een gevaarlijke situatie door koolmonoxide. Pas toen dat niet meer het geval was, kon ze inrukken. De brand is vermoedelijk ontstaan op een bed in de woonkamer. De oorzaak moet mogelijk gezocht worden in roken op bed.

Een medewerker van de Stichting Salvage kwam naar Soesterberg om namens de verzekeringsmaatschappij van de gedupeerde bewoners hen op te vangen en ervoor te zorgen dat de schade niet groter wordt. Hij schakelde daarvoor een schoonmaakbedrijf in.

Gedurende de inzet van brandweer, politie en ambulance was op de Prof. Lorentzlaan geen doorgaand verkeer mogelijk. De brand trok veel bekijks.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers