Balen hooi gespaard bij afvalbrand

Ruim anderhalf uur is de brandweer in de nacht van vrijdag op zaterdag in touw geweest voor het blussen van een grote berg snoei- en slootafval in een weiland aan de Schans, achter de hoofdpost van de brandweer. Er moest tachtig meter slang naar de brandkraan worden afgelegd om verzekerd te zijn van voldoende wateraanvoer naar de tankautospuit.

De brandweer gebruikte twee stralen voor het bestrijden van de brand die naar wordt aangenomen door broei is ontstaan. Ze kon voorkomen dat verpakte balen hooi naast de brandende berg ook vlam vatten. Dat zou voor de boer een flinke strop zijn geweest, want de voorraad is beperkt. Dit is het gevolg van de droogte waardoor het gras verdorde voordat het gemaaid kon worden.

De brandweer begon met het blussen en verwijderen van het brandende afval, maar hett zou een te langdurige klus zijn geweest om de berg helemaal uit elkaar te halen. Ook om het vuur volledig te kunnen doven werd de eigenaar van het weiland ingeschakeld om de klus van de brandweer over te nemen. Daarvoor zette hij eerst een kleine shovel in, later een grijper. Oplaaiend vuur werd direct geblust.

De brand werd om 01:10 uur gemeld door twee jagers die in de Eempolder met een schijnwerper op vossenjacht waren. Zij zagen van verre de berg in brand staan. Tegen 02.45 uur kon de brandweer inrukken.

Zaterdagmorgen werd de hulp van de brandweer ingeroepen door een bewoonster van de Draailier omdat de koolmonoxidemelder afging. Het was al snel duidelijk dat dit werd veroorzaakt door een lege batterij. Dus kon de brandweer onverrichter zake terug naar de kazerne.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers