Woning onbewoonbaar door binnenbrand

Een hevige binnenbrand heeft in de nacht van zaterdag op zondag een woning aan de Koperwiek onbewoonbaar gemaakt. Dankzij snel ingrijpen van de brandweer bleef de brandschade tot de benedenverdieping beperkt, maar de rookschade was zo groot dat de bewoners niet terug konden naar de woning.

De brand werd door de bewoners zelf ontdekt toen zij tegen kwart voor twaalf thuis kwamen en rook uit de kelderkast zagen komen . Ze haalden direct een kind en de oppas uit de slaapkamers op de eerste verdieping en waarschuwden de brandweer. Die rukte met twee bluswagens en de hoogwerker uit. Ook de politie was snel ter plaatse en haalde de buren ter weerszijden van het brandende huis naar buiten. Bij het binnengaan van de woning werd de brandweer met vlammen geconfronteerd die het plafond en deuren hadden aangetast.

Door de hevige rookontwikkeling moesten de brandweerlieden gebruikmaken van ademlucht. Ze slaagden er met één straal in het vuur snel onder controle te krijgen. Daarna werd enig sloopwerk verricht om er zeker van te zijn dat er geen vuurresten waren achtergebleven. Ook op de aanbouw werd een controle uitgevoerd, waarvoor de hoogwerker voor de verlichting werd ingezet.

De brand die ondanks het nachtelijk uur veel buurtbewoners op de been bracht, is vermoedelijk ontstaan door broei in poetslappen die doordrenkt waren met lijnolie. Eerder op de dag hadden de bewoners de vloer in de lijnolie gezet. Hoewel ze veronderstelden de doeken goed opgeborgen te hebben, was dat kennelijk toch niet afdoende.

Na ruim een uur kon de brandweer inrukken. Een medewerker van de Stichting Salvage werd ingeschakeld voor het regelen van de opvang van de bewoners en advisering over de vervolgstappen.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers