Speciale procedure brandweer in Coronatijd

Speciale procedure brandweer in Coronatijd

De brandweer ondersteunt de ambulancedienst regelmatig bij het uit een woning halen van een patiënt. Dit gebeurt voornamelijk als trappen te smal zijn om een patiënt op een (schep-)brancard doorheen te vervoeren. In dit soort situaties kan de hoogwerker van de brandweer uitkomst bieden.

Ook tijdens de COVID-19 pandemie verleent de brandweer deze dienst aan de ambulance. De brandweer hanteert hiervoor een speciale procedure en gaat er vanuit dat iedere patiënt mogelijk besmet is met het Corona virus. Zo wordt voorkomen dat brandweermensen onnodig besmet raken met het virus.

Voor de eigen veiligheid dragen de brandweermensen, naast een medisch mondmasker en nitril handschoenen, over hun bluskleding een schort. Ook wordt gebruikt gemaakt van een veiligheidsbril om de ogen te beschermen. Als de patiënt eenmaal in de ambulance ligt, en de klus voor de brandweer is geklaard, worden alle gebruikte materialen gedesinfecteerd.

Om deze reden rukt naast de hoogwerker voorlopig ook een tankautospuit uit. Alleen al in 2021 is de brandweer vier keer uitgerukt voor het verlenen van assistentie aan de ambulancedienst. Dit komt neer op ongeveer één melding per week.

Overigens rukt de brandweer ook steeds vaker uit voor meldingen van reanimaties. Zo wordt de brandweer steeds breder ingezet om snel hulp te verlenen.

Auteur Jeffrey Tolboom

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers