Motorbrand leidt bijna tot brand in flatgebouw

Een brand die grote gevolgen had kunnen hebben voor bewoners van een flatgebouw aan de Wiardi Beckmanstraat heeft in de nacht van donderdag op vrijdag grote schade aangericht aan de achterzijde van de woningen. Door snel ingrijpen wist de brandweer te voorkomen dat het vuur naar binnen zou slaan door de gesprongen ruiten, vooral van de hal annex trappenhuis. Als gevolg van de rookontwikkeling moesten drie bewoners van twee flatwoningen met hulp van de hoogwerker naar buiten worden gehaald.

Ook het te hulp geroepen korps Den Dolder assisteerde bij de ontruiming van de flats. Een aantal bewoners kon niet terug naar de woning in verband met roetschade of kapotte deuren. Zij moesten de nacht elders doorbrengen.

De oorzaak van de brand, die om 00.45 uur werd gemeld, was een motor die al in lichterlaaie stond toen de brandweer aankwam. Volgens de eigenaar had hij bij thuiskomst uit zijn werk zijn motor geparkeerd aan de achterzijde van de flat, aan de kant van de Vrijheidsweg. Het vermoeden bestaat dan ook dat er sprake is geweest van brandstichting. Omdat het adres van de alarmering Wiardi Beckmanstraat was, reed de brandweer daar eerst naartoe en daarna naar de Vrijheidsweg.

Door direct twee stralen in te zetten werden eerst de vlammen gedoofd die door de gesprongen ruiten naar binnen dreigden te slaan. Toen dat gevaar geweken was, concentreerde men zich op de motor die toen al niet meer te redden was.

Flatbewoners kregen het advies ramen gesloten te houden en binnen te blijven. Een aantal van hen had niettemin rook ingeademd. Zij werden nagekeken door ambulancepersoneel. Geen van hen hoefde mee naar het ziekenhuis. Nadat alle vuurresten waren gedoofd en de rook was opgetrokken, was goed te zien hoe groot de schade aan de achtergevel van het flatgebouw was.

De gemeentelijk ambtenaar bevolkingszorg was aanwezig om de bewoners bij te staan, evenals een coördinator van de Stichting Salvage voor het regelen van de schadeafhandeling.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers