Matrassen in brand in slaapkamer

Vrijdag 19 september om ongeveer 20:30 uur werd brandweer Soesterberg gealarmeerd voor een gebouwbrand op de Versteeghlaan. Binnen vier minuten was er uitgerukt en een paar minuten later werd aankomst gemeld op het brandadres, een rijtjeswoning. Onderweg hoorde de bevelvoerder al van de alarmcentrale dat alle bewoners, bij wie een paar jonge kinderen, al uit huis waren.

Ter plaatse bleek er brand in de slaapkamer aan de voorzijde in brand te zijn. Meteen werd er een hogedruk straal in gereedheid gebracht en begon men met een binnenaanval.

 

De aanvalsploeg trof in de slaapkamer een stapelbed aan, waarvan de beide matrassen in brand stonden.De matrassen werden meteen geblust en door het raam naar buiten gegooid. Daarna werden de andere ramen op de verdieping en de zolder opengezet om de rook uit het huis te krijgen.

Op dat moment kon de bevelvoerder het bericht ,brand meester’ geven.

De inmiddels gearriveerde hoogwerker van de Zeister collega’s hoefde niet ingezet te worden en kon naarde kazerne terugkeren. Om de rook sneller uit het huis te krijgen, schakelde de alarmcentrale een hulpverleningsvoertuig van het Amersfoortse korps in. Op dat voertuig is een sterke ventilator aanwezig waarmee de rook in een oogwenk uit het gebouw is te blazen. Ondertussen was echter een zacht windje opgestoken, trok de rook op een natuurlijke weg uit de woning. Ook het voertuig van Amersfoort kon dus terugkeren.

Voor de zekerheid is werd nog een meting verricht om te kijken of er nog koolmonoxide in het huis was maar er werd niets gemeten. Op dat moment kon de brandweer inpakken en retour naar de kazerne.

Later op de avond is er een coördinator van de stichting Salvage gekomen om de eigenaar van het huis te ondersteunen met de afwikkeling van de schade.

 

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers