Kauwen gered uit schoorsteen

Kauwen gered uit schoorsteen

Ze zijn van zichzelf al zwart, anders waren ze het wel geworden, de drie kauwen die een schoorsteen ingevlogen waren. Eén vogel slaagde erin zelf naar buiten te komen en via de woonkamer het luchtruim te kiezen, voor het bevrijden van de andere twee moest de brandweer eraan te pas komen.

Bewoners van een huis aan de Braamweg hoorden al een dag lang geritsel en gepiep in de schoorsteen. Zij vermoedden dat er een vogel in de schoorsteen zat. Dat werd bevestigd toen er na het openzetten van een schuif een kauw tevoorschijn kwam. Omdat het geritsel aanhield en zij geen mogelijkheid zagen om passende maatregelen te nemen, schakelden ze de  brandweer in.

Deze zette de ladderwagen op waardoor men van bovenaf in de schoorsteen kon kijken en twee vogels zag. Na het verwijderen van de schoorsteenkap, werd door het rammelen met een ketting geprobeerd de kauwen naar beneden te krijgen. Voor een ervan had dat succes. Hij kon beneden gepakt en buiten vrijgelaten worden.

De derde liet zich minder gemakkelijk vangen, maar uiteindelijk slaagde een brandweerman erin de vogel die naar boven was gevlogen te pakken te krijgen. Dit dier was erg verzwakt en werd daarom een tijdje vastgehouden om op sterkte te komen. Na een half uur was het gepiept.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers