Jongen gewond bij incident met explosief

De brandweer werd dinsdagavond gevraagd stand by te staan na een incident met een explosief bij een boerderij aan de Birkstraat. Een jongen had in een schuur geprobeerd een licht granaat open te breken. Die was daarbij afgegaan, waarbij hij gewond raakte. Bovendien was een rookontwikkeling het gevolg wat de indruk van een brand wekte. Daarom werd ook de brandweer gewaarschuwd, maar een daadwerkelijke inzet was niet nodig.

Het gewonde slachtoffer werd met na een eerste behandeling buiten de plaats van het incident met de ambulancenaar het ziekenhuis gebracht. Zijn verwondingen vielen volgens de politie mee. De jongen was ook aanspreekbaar.

Omdat niet direct duidelijk was wat er precies aan de hand was, nam de politie geen enkel risico en zette een ruim gebied rond de woning af. Toen twee explosievenverkenners van de Explosieven Opruimingsdienst hadden vastgesteld dat er verder geen gevaar was, werd de omgeving vrijgegeven. De politie liet later weten dat het om relatief lichte explosieven ging. Het zou gaan om zogenaamde rail granaten, bedoeld om treinverkeer te waarschuwen voor situaties om direct in te grijpen. noodzakelijk maakten.Bij onderzoek in de schuur werden meer van dergelijke granaten gevonden. Ze zouden van de opa van de jongen zijn.

Omdat de boerderij tegen de grens met Amersfoort aan ligt, werd in eerste instantie brandweer Amersfoort gealarmeerd. Later zorgde Soest voor aflossing. Toen de situatie veilig werd verklaard konden de brandweer en de meeste van de in groten getale aanwezig politieagenten inrukken.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers