Grote inzet bij urenlange brand papierverwerker

Een brand die vrijdag om 17:10 uur met een automatische melding begon heeft de brandweer van Soesterberg met assistentie van de korpsen Zeist, Vreeswijk, Woudenberg en Achterveld zeven uur bezig gehouden. Na middernacht was de blusploeg die de eerste ploeg had afgelost terug in de kazerne. De brand woedde in een gevulde kartonpers bij SUEZ Papier en Kunststof Recycling aan de Stemerdingweg.

Onderweg kreeg de bemanning te horen dat de grote opslaghal vol rook stond. Ook omdat niet direct duidelijk was hoe groot de omvang van de brand was, werden ook de korpsen Zeist, Nieuwegein met een specialistische uitrusting en daarna ook Woudenberg met ademluchtapparatuur gealarmeerd. Later op de avond zorgde brandweer Achterveld werd voor de catering.

Door de rookontwikkeling moest de blusploeg van ademluchtapparatuur gebruik maken. Het vuur bleek te zijn ontstaan in een kartonpers. Door de grote hoeveelheid karton die daarin was samengeperst, was het moeilijk de brand te bestrijden. De brandweer zette hiervoor twee stralen in, en probeerde zoveel mogelijk karton uit de pers te halen. Hoe verder men in de pers kwam, hoe moeilijker het werd om daarin met water door te dringen. Daarom werd geprobeerd de machine weer aan te zetten om de balen uit de pers via de lopende band naar buiten te krijgen om ze buiten uit elkaar te trekken en af te blussen. Die opzet slaagde niet: de machine was niet meer aan te krijgen.

Vervolgens werd besloten van het speciale blussysteem van brandweer Vreeswijk gebruik te maken waarmee moeilijke branden kunnen worden bestreden. Het werkt onder zo’n hoge druk dat het dwars door betonnen muren, staalplaten en stenen wanden kan doordringen, in dit geval dus balen samengeperst karton. Daarmee was de brand in de pers zelf wel uit, maar omdat het bleef roken bleef men alert. Onderzoek wees uit dat er ook boven in de machine nog brand was. Vermoedelijk was dit het gevolg van de inzet van het specialistische blusapparaat. Dit veroorzaakte vonken waardoor stof en ander afval in brand raakte. Dit kwam terecht op een oude transportband die al eens in brand had gestaan en daarvandaan verspreidde het vuur zich weer verder.

Omstreeks 21.00 uur werd de eerste blusploeg van Soesterberg afgelost om de klus af te maken. Het kostte nog drie uur om een eind te maken aan deze lange en bijzondere inzet met heel vaak verandering van de plannen over de aanpak omdat alles wat bedacht was steeds anders uitpakte. Uiteindelijk slaagde men erin de situatie onder controle te krijgen.

Bij het uitbreken van de brand waren nog twee medewerkers in de hal. Zij hadden rook ingeademd, werden nagekeken door ambulancemedewerkers, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. De oorzaak van de brand is niet bekend. Gedurende de inzet van de brandweer was de Stemerdingweg afgesloten voor het doorgaande verkeer.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers