Commandant viert robijnen brandweerjubileum

Acht brandweervoertuigen, zwaailichten en sirenes brachten maandagavond in Overhees veel mensen op de been. Het ging echter niet om een hulpverlening door de brandweer maar om een huldiging: postcommandant Harrie Tolboom was veertig jaar lid van de vrijwillige brandweer van Soest. Daarvoor werd hij door het korps in het zonnetje gezet met een bezoek aan huis.

De voorzitter van de vereniging Vrijwillige Brandweer van Soest, Marinus van Toor, bood de jubilaris een taart aan met daarop de foto van de jubilaris in uniform. Voor zijn vrouw waren er bloemen. Het was trouwens niet de enige taart want er werd er werd ook nog gebak bezorgd namens plaatsgenoot Gerard Ekdom. Hij had de jubilaris in de uitzending Ekdom in de morgen op Radio 10 gefeliciteerd en de taart toegezegd. Luister hieronder naar het geluidsfragment van het gesprek in de uitzending.

Hoeveel uitrukken Tolboom in de loop van veertig jaar heeft meegemaakt is uiteraard niet meer te achterhalen. Het waren er soms honderden per jaar, van loos alarm tot de kleinste brandjes, van dagenlang blussen tot ernstige verkeersongelukken. In al die jaren heeft hij vier generaties voertuigen meegemaakt

Tolboom beperkt zich niet enkel tot het zakelijk deel van de brandweer. In zijn vrije tijd heeft hij een hobby gevonden in het, samen met Gerrit Schuurs, op orde brengen van het omvangrijke brandweerarchief. De oudste stukken dateren van 1923, toen Soest een officiële brandweer kreeg. In oktober neemt Tolboom afscheid.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers