Brandweer Soesterberg schiet twee korpsen te hulp

Brandweer Soesterberg schiet twee korpsen te hulp

Met korpsen uit de omgeving is de brandweer van Soest en Soesterberg vrijdagmiddag in pelotonsverband ingezet bij het bestrijden van een natuurbrand aan de zuidkant van het rangeerterrein van de spoorwegen bij het station Amersfoort Centraal.

De brand veroorzaakte weliswaar veel rook, maar dit had geen invloed op de dienstregeling van de spoorwegen. Er werd veel brandweer opgeroepen omdat niet direct duidelijk was waar de brand precies woedde en omdat die, eenmaal ontdekt, moeilijk te bereiken was.

De brand bleek te zijn veroorzaakt door laswerkzaamheden aan het spoor. Door vonken was de berm in brand geraakt, waarna het vuur door een dubbel hek heen naar het aangrenzende bos oversloeg. Doordat een lang stuk berm in brand stond, ontstonden er op meer plekken in het bos vuurhaarden. De bluswagen van Soesterberg maakte deel uit van het eerste peloton en kon met enig geluk op het rangeerterrein van Prorail komen en de grootste vuurhaard tot op een redelijke afstand benaderen.

Soesterberg zette twee stralen in. De tank werd continu gevoed met water dat in pendeldienst door een andere bluswagen werd aangevoerd totdat een waterwagen met 12.000 liter ter plaatse was.

Omdat het niet lukte om dicht genoeg bij de brand te komen, kreeg het korps assistentie nadat een gat in beide hekken was gemaakt. Samen met te voet toegesnelde collega’s kon de brand worden geblust.

Mede op aanwijzing van de bemanning van het brandweervliegtuig Charly dat boven de plaats van de brand cirkelen, slaagde het eerste peloton erin het vuur meester te worden. Het tweede peloton waarbij Soest was ingedeeld,hoefde daarom niet ingezet te worden. Na de alarmering om 13:50 uur kon de brandweer om 17:15 uur terug naar de kazerne in Soesterberg.

Tweede bijstand

Zaterdag heeft het korps Soesterberg logistieke bijstand verleend aan de collega’s in Woudenberg. Daar was brand ontstaan in het kantoorgedeelte van een bedrijfspand. Door snel ingrijpen van buurkorpsen (het korps Woudenberg was een dagje uit en daardoor buiten dienst) kon verdere uitbreiding van de brand voorkomen worden.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers/VRU