Attentie voor jubilerende brandweervrouw

Woensdag 2 maart was de dag dat Sytske de Boer 12.5 jaar bij de vrijwillige brandweer van Soest zat. Het bestuur ging langs met een taart en een bos bloemen. Helemaal verrast was ze niet, want de dag ervoor had ze al getrakteerd op haar werk,  de 24 uurs dienst bij de brandweer in Utrecht waar ze beroeps is. Thuis had ze niks tegen echtgenoot Theunis en zoon Cornelis gezegd…..

Jubileum Sytske de Boer -- ~ 2 maart 2016 ~ 004

Waarom de brandweer? Eigenlijk wilde ze vroeger helikopterpiloot bij de SAR worden, praktisch en doortastend. Maar het liep allemaal wat anders. Ze begon te laat aan de opleiding en is uiteindelijk in het reclamewerk terecht gekomen.

Een briefje in de bus waarin Brandweer Soest vrijwilligers zocht, had de interesse. Volgens Sytske’s man Theunis was dit wel wat voor haar. Ze ging langs en kwam bij die gelegenheid Ries Steenman tegen. Die zei dat volgens hem de brandweer niks voor vrouwen was. Op het ‘waarom niet?’ zei hij: Qua werk misschien wel, maar het is toch een mannenwereld…..

Jubileum Sytske de Boer -- ~ 2 maart 2016 ~ 007

Ze liet zich er niet door afschrikken maar had er toen nog geen tijd voor. Zoals afgesproken belde de toenmalige commandant Ron Lettinga haar weer op of ze nog steeds interesse had. Dat was zeker het geval met als gevolg dat ze op 2 augustus 2003 als vrijwilliger in dienst kwam.

Na een aantal jaar kreeg ze de vraag of ‘beroeps’ niet iets voor haar zou zijn bij de brandweer in Utrecht. Ze ging solliciteren en toen dat gunstig verliep, heeft ze pas de keuze gemaakt om in de 24 uurs dienst te gaan werken, waar ze nu alweer tien jaar met plezier werkt op post Tolsteeg.

Bij de foto’s: bestuursleden Lars Lenssen en Wilfred Verhoeve feliciteren met taart en bloemen, en man Theunis en zoon Cornelis genieten mee.