Al langer sprake van gaslekkage Klaarwaterweg

Al langer sprake van gaslekkage Klaarwaterweg

,,Er is al zo weinig gas en nu gebeurt dit ook nog,”” merkte een voorbijganger vanmorgen op de Klaarwaterweg op bij een gaslek. Dit werd ontdekt tijdens graafwerkzaamheden in het trottoir. De brandweer haalde enkele omwonenden uit huis.

Bewoners van een vrijstaande woning hadden al sinds de kerstdagen een lichte gaslucht in huis geroken, maar verder geen actie ondernomen. Donderdag werd duidelijk dat ze dat beter wel direct hadden kunnen doen. Brandweer en medewerkers van netbeheerder Stedin constateerden bij metingen dat de grond  in de omgeving helemaal verzadigd was.

Metingen gaven ook aan dat door het lek mogelijk ook gas in de kruipruimte van de bewuste woning was binnengekomen. Om daarover zekerheid te krijgen, moest men binnenshuis meten. Omdat de bewoners niet thuis waren, verschafte de brandweer zich toegang door het raam van een dakkapel.

Omdat niet direct duidelijk was wat de gevolgen van de lekkage voor de omgeving waren, werd een tweede brandweerploeg opgeroepen. Ook werd logistieke bijstand van brandweer Soesterberg gevraagd. Intussen sloot Stedin een deel van de gastoevoer in de omgeving af, waardoor een aantal huishoudens zonder gas kwam te zitten. Het gedeelte van de leiding waar het lek werd vermoed, werd minutieus gecontroleerd. Toen dat opgespoord was, kon het worden gedicht.

Al die tijd bleef de brandweer stand by om direct te kunnen  ingrijpen als er toch iets mis zou gaan. Gedurende de inzet van de hulpdiensten was de Klaarwaterweg tussen de Wijnand Toplaan en de Akkeren voor het doorgaande verkeer afgesloten.

© Copyright Jan van Steendelaar