Scouts bij brandweer dicht bij ‘t vuur

Scouts bij brandweer dicht bij ‘t vuur

Het is altijd beter een bezoek te brengen aan dan bezoek te krijgen van de brandweer. In het laatste geval betreft dat meestal een hulpverlening, in het andere een demonstratie. Dat hebben veertien scouts van scoutinggroep Merhula uit Baarn zaterdagmorgen nog eens extra ondervonden.

De hernieuwde kennismaking met de brandweer was aangenamer dan de eerste keer. Dat was op 4 september vorig jaar toen het scoutinggebouw van Merhula in de tuin van paleis Soestdijk door brand verloren ging. De oorzaak van de brand in de vroegere kleuterschool van de prinsessen is nooit opgehelderd. Hoewel de groep straks op dezelfde plek een nieuw gebouw krijgt, zijn nog niet alle procedures zover afgerond dat al met een bouw kan worden begonnen.

De jongens en meisjes die zaterdag de brandweer bezochten, kregen niet alleen maar te zien hoe de brandweer in verschillende situaties te werk gaat, ze kregen ook privéles. Vanzelfsprekend in het blussen van brandjes met bijvoorbeeld een koolzuursneeuwblusser en een blusdeken. Daarbij kregen ze uitleg over welke kleine blusmiddelen bij de verschillende soorten branden (bijvoorbeeld elektra, vloeistof en vet) gebruikt moeten worden.

Voor het echte werk moesten de scouts aan de slag met een straal. Daarvoor moest eerst de slang uitgerold en aan het verdeelstuk aangekoppeld worden voordat er water gegeven kon worden. Zodra de kliko’s gevuld waren, moesten de slangen opgerold worden, wat een simpele klus lijkt maar een techniek is die je niet zomaar onder de knie hebt.

Ook niet gemakkelijk was het werken met het zware hydraulisch gereedschap. Dit werd gebruikt om een fiets in mootjes te knippen. Spannend was het bezoek aan de ruimte die vol (onschadelijke) rook was gezet. Met tweeën gingen de kinderen naar binnen om een slachtoffer naar buiten te brengen. Onderweg werden ze geconfronteerd met obstakels zoals tafels en stoelen, omgeven door een sissende gasfles, een knetterkast en aan gloeispot als vuurhaard.

De brandweer verzorgde zelf een demonstratie bevrijden slachtoffer uit verongelukte auto. Daarbij werden de hulpverleners tot hun verrassing voor het eerst geconfronteerd met een gordijn airbag, een interieurbeveiliging bij een zijwaartse impact. Deze moest om alsnog uitklappen te voorkomen eerst zorgvuldig verwijderd worden voordat het slachtoffer zonder kans op verder letsel bevrijd kon worden.

Inmiddels was sprake van meer water dan aanvankelijk voorzien, maar de regen kon het enthousiasme van de scouts niet zodanig beïnvloeden dat ze een vlucht in de hoogwerker aan zich voorbij lieten gaan. Dit was letterlijk een hoogtepunt, maar het leukste vonden ze toch het zelf blussen van brandjes. Als herinnering aan het bezoek kregen de scouts enkele souvenirtjes mee.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers