Schoorsteenbrand snel onder controle

Schoorsteenbrand snel onder controle

In een tussenwoning aan de Irenelaan ontstond vrijdagavond een schoorsteenbrand. De oorzaak was een grotendeels verstopt geraakt schoorsteenkanaal waarin de aanslag was gaan branden

De bewoner had een blok hout in open haard gedaan met wat boomschors. Op een gegeven moment zijn de vlammen zo hoog opgelaaid dat het vuur de pijp is ingetrokken.  Deze werd daardoor zo heet dat de aanslag daarin is gaan meebranden. Het vuur heeft weliswaar hevig, maar kort gewoed. Bij aankomst van de met twee bluswagens en de hoogwerker uitgerukte brandweer was er al bijna geen sprake meer van een verontrustende situatie en hoge temperatuur.

De brandweer heeft de open haard leeggehaald en de schoorsteen geveegd. Omdat er zoveel vuil uitkwam, moest dat liefst vier keer gebeuren. De smeulende resten werden met één straal geblust. Dat het rookkanaal verstopt zat bleek ook wel uit de schoorsteenkap die de brandweer mee naar beneden nam. Ook die zat vol  brandbare aanslag.

De bewoners kregen een negatief stookadvies, naast het advies om het schoorsteenkanaal te laten inspecteren.. Gedurende de inzet van de brandweer was de Irenelaan afgesloten voor doorgaand verkeer.

Foto’s Nicky Gommers

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers