Rookoverlast door explosie in pelletkachel

Rookoverlast door explosie in pelletkachel

Waarschijnlijk door een defect aan het mechanisme van de temperatuurregelaar in een pelletkachel ontbrandde de inhoud niet, maar veroorzaakte wel rook in de kachel. De ophoping ervan veroorzaakte er een kleine explosie. Het gevolg ervan was dat een opening in het rookkanaal ontstond. De rook werd daardoor niet afgevoerd, maar verspreidde zich in de woning. Dat was zondagavond voor de bewoners van een woning aan de Molenstraat reden om de hulp van de brandweer in  te roepen.

De brandweer heeft de houtkorrels uit de pelletkachel gehaald en buiten geblust. Met inzet van de hoogwerker werd op het dak een inspectie uitgevoerd  in de schoorsteen om er zeker van te zijn dat deze niet was aangetast. Dat was niet het geval. Ook maakte een controle in de woning duidelijk dat daar geen sprake was van koolmonoxide. De brandweer kon dan ook volstaan met het ventileren van de woning.

De bewoners kregen wel een negatief stookadvies. Gedurende de inzet van de brandweer was er geen doorgaand verkeer mogelijk op een deel van de Molenstraat,

Foto’s Nicky Gommers

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers