Logistiek Brandweer Soesterberg bij beheerbrand in Leersum

Logistiek Brandweer Soesterberg bij beheerbrand in Leersum

De bemanning van de wagen klein logistiek van brandweer Soesterberg is zaterdag in Leersum ingezet ter ondersteuning van de manschappen van de korpsen Leersum en Maarn-Maarsbergen die elk met een bosbrandbestrijdingsvoertuig bij een heheerbrand zijn op het Leersumseveld. Dit is onderdeel van het Utrechts Landschap.

Behalve de brandweerkorpsen uit eigen regio is ook een team van brandweerregio IJsselland ingeschakeld, de zogenaamde handcrew. Deze beschikt over technieken en materialen om brandstof voor een natuurbrand weg te nemen en is daarin als één van de twee teams in Nederland  gespecialiseerd..De handcrew komt te voet vooral in actie als het gaat om brand in een moeilijk en voor de blusvoertuigen onbereikbaar terrein.

Een deel van het  Leersumseveld is met opzet maar gecontroleerd in brand gestoken. Doel van zo’n beheerbrand is het gebied gecontroleerd van brandbaar materiaal te ontdoen waardoor onbedoelde branden zich minder snel uitbreiden. De oefening heeft ook een ecologisch karakter. Er worden vier stukken gras afgebrand. Een keer met zijwind, tegenwind, wind mee en diagonaal. Zo krijgt de brandweer veel data.

Door een beheerbrand wordt de vegetatie verjongd. De biodiversiteit neemt toe en de verspreiding van ziektes wordt ingeperkt. Een beheerbrand moet echter wel zorgvuldig voorbereid worden en onder gecontroleerde omstandigheden gebeuren. Ook het regelen van de rook is belangrijk. Als de rook – een mengsel van giftige deeltjes en gassen – niet zorgvuldig geleid wordt, kan deze hinderlijk zijn voor omwonenden en de gezondheid beïnvloeden.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers